Cele mai spectaculoase descoperiri medicale din 2013

14. 01. 02

Anul acesta am fost martorii unor descoperiri și inovații spectaculoase în domeniul medical, care promit revoluționarea modului de tratare a pacienților și care deschid noi căi de cercetare pentru specialiștii care se luptă pentru dezvoltarea unor metode eficiente și noninvazive de depistare și tratament pentru persoanele suferinde. Iată o parte dintre acestea.

Metoda imunoterapiei pentru tratarea bolnavilor de cancer s-a clasat pe primul loc în topul celor mai importante descoperiri științifice din 2013, realizat de jurnalul Science, al Ascociației Amerciane pentru Progresul Științei. „Până în prezent, această strategie de valorificare a sistemului imunitar spre a ataca tumorile funcționează doar pentru anumite tipuri de cancer și doar în cazul câtorva pacienți, așa că este important să nu exagerăm beneficiile imediate. Dar mulți oncologi sunt convinși că asistă la nașterea unei noi și importante paradigme pentru tratamentul cancerului", a declarat editorul publicației, Tim Appenzeller.

CLARITY este o tehnică de imagistică a creierului care a schimbat în 2013 modul în care specialiștii analizează acest organ. Practic, metoda „a eliminat cel mai mare obstacol al imagisticii tradiționale a creierului", faptul că structura de lipide a organului împiedică pătrunderea luminii. Acest lucru face imposibilă analizarea în profunzime a creierului, al cărui țesut devine opac. Revoluționara metodă presupune înlocuirea acestui țesut lipidic cu un gel transparent, astfel încât cercetătorii să poată observa structurile și conexiunile creierului. Tehnica CLARITY poate fi folosită pentru analizarea creierelor cadavrelor, în scopul de a studia mai atent afecțiuni precum Alzheimer, autismul sau schizofrenia.

Anul acesta a adus o serie de inovații în ceea ce privește gadget-urile care simplifică și totodată eficientizează procedurile medicale. Unul dintre acestea este Eyes-On Glasses, o pereche de „ochelari deștepți" care ajută personalul medical să identifice mult mai rapid venele pacienților pentru a începe terapia intravenoasă, scrie Medical Daily. Cel mai important beneficiu pe care îl aduce noul dispozitiv este economia de timp. Un alt dispozitiv revoluționar este iKnife, „bisturiul inteligent" care detectează tumorile în timpul procedurilor chirurgicale. Device-ul ar putea contribui la creșterea ratei de succes în extirparea completă a cancerului, după o singură operație. În prezent, dispozitivul se află încă în teste.

Nu în ultimul rând, în 2013 printarea organelor sau a unor părți ale corpului a devenit realitate, grație tehnologiei de imprimare 3D. De exemplu, cu ajutorul revoluționarei metode, anul acesta, un grup de experți de la Universitatea Cornell a imprimat o ureche umană, iar specialiștii de la Oxford Performance Material au reconstruit trei sferturi din craniul unui pacient. Un alt exemplu este cel al lui Eric Morger, un bărbat desfigurat de intervenția chirurgicală prin care i-a fost extrasă o tumoare cât o minge de tenis. Tehnologia de scanare și imprimare 3D i-a redat bărbatului aspectul facial, dar și abilitatea de a vorbi normal, de a mânca și de a bea.

Inovațiile aduse anul acesta în domeniul medical nu se opresc, din fericire, aici. O parte deloc neglijabilă din tehnicile și metodele care păreau în trecut imposibile sunt astăzi tot mai aproape de realitate și deschid noi porți către cunoașterea misterelor corpului uman și a bolilor, dar și către descoperirea unor metode eficiente de tratare a maladiilor cu care se confruntă în prezent omenirea.

sursa: semnele timpului.ro

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

CONTACT US

Contact and board image LTD site

MESAJ PENTRU MĂMICILE COPIILOR SPECIALI ...

scrisoare catre mamiDragă mămică,

Îmi pare rău că nu sunt tocmai bine,
Nu sunt aşa … normală precum ar trebui.
Ştiu că eşti tristă, și cunosc durerile din inima ta,
Văd toate lacrimile rostogolindu-se pe faţa ta.
Ai aşteptat atâta vreme după mine şi acum…
Nu sunt tocmai bine,

Dar mami, răsplata ta va fi mai mare. comorile din inima ta vor fi mai multe.
Şi pentru că a trebuit să-mi dai mai multă dragoste, tandreţe şi afecțiune,
Domnul îţi va da o mai mare măsură din toate lucrurile de care ai nevoie.
Iar în anii care vor veni, oamenii vor vedea în tine roada dragostei, blândeţii, răbdării şi bunătăţii
datorită acelor lucruri pe care tu, va trebui să mi le dai mie ...

Dumnezeu, în Înţelepciunea Sa, s-a uitat jos din ceruri
Şi tocmai pentru că ştia că am nevoie de mai multă dragoste şi grijă
Te-a ales pe tine, pentru mine – cea mai bună dintre toate mămicile…

Iată-mă, aici sunt … Deşi nu sunt tocmai …. bine.

Dar, cu ajutorul Lui și al tău ... voi fi!

HOME LTD

Utilizăm modulele cookies pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare şi a se integra cu reţele de socializare. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Politica de Confidentialitate !