Când e rău şi când e bine să fii perfecţionist în educaţie

13. 11. 20

Foto: thedovecenter.orgOrice părinte vrea să îi ofere copilului său cea mai bună educaţie de care are nevoie pentru a deveni un adult productiv şi plin de încredere. Însă viaţa învaţă că nu toate obiectivele părinţilor vin din interiorul lor, ba chiar că cele impuse, prin influenţă, de alţii pot fi nocive procesului de educaţie. A fi un părinte bun înseamnă să îţi găseşti echilibrul între îndemnurile interioare şi presiunile exterioare. Mai mult, cercetători citaţi de revista Time spun că e mai avantajos să ai standarde autoimpuse şi că a pleca urechea la sfaturile detaliate ale altor părinţi îţi poate submina încrederea în sine şi poate creşte nivelul de stres.

Monitorizând 200 de cupluri care au devenit părinţi pentru prima oară în 2008-2010, cercetătorii au încercat să observe cum afectează orientarea internă vs externă a părintelui succesul lui în educaţie.

Un alt factor luat în calcul a fost "perfecţionismul" care, se pare, îi face pe părinţi să aibă standarde excesiv de înalte şi să interpreteze rezultatele deciziilor lor în termeni absoluţi: succes sau eşec. Părinţii perfecţionişti sunt aceia care văd creşterea copiilor lor în alb-negru şi se percep pe ei înşişi fie ca experţi în educaţie, fie ca nişte părinţi rataţi.

Cu trei luni înainte de naşterea copiilor, cuplurile au completat nişte chestonare care să îi ajute pe cercetători să vadă care părinţi fac parte din categoria celor perfecţionişti şi orientaţi de presiunile sociale şi care sunt perfecţionişti orientaţi de standarde interioare.

Cercetările ulterioare au arătat că acei părini care manifestau un grad înalt de perfecţionism orientat de factori societali externi s-au adaptat cu dificultate la viaţa de părinte. Mamele aveau o percepţie negativă asupra eficienţei lor ca părinţi, neavând încredere în abilitatea lor de a face faţă cerinţelor creşterii unui copil. La rândul lor, taţii perfecţionişti au obţinut scoruri foarte ridicate de stres.

Potrivit studiului publicat în jurnalul Personality and Individual Differences, "părinţii care se îngrijorează cu privire la ce cred ceilalţi despre abilităţile lor de creştere a copilului sunt mai predispuşi să îşi interpreteze rezultatele ca eşecuri." Aceasta deoarece, în cuvintele autoarei Sarah Schoppe-Sullivan, "atunci când părinţii au mai puţină încredere în ei înşişi, eficienţa lor ca părinte are de suferit."

"A avea standarde auto-impuse înalte şi a fi fericit sunt două chestiuni care merg mână în mână," conchide autoarea.

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

CONTACT US

Contact and board image LTD site

MESAJ PENTRU MĂMICILE COPIILOR SPECIALI ...

scrisoare catre mamiDragă mămică,

Îmi pare rău că nu sunt tocmai bine,
Nu sunt aşa … normală precum ar trebui.
Ştiu că eşti tristă, și cunosc durerile din inima ta,
Văd toate lacrimile rostogolindu-se pe faţa ta.
Ai aşteptat atâta vreme după mine şi acum…
Nu sunt tocmai bine,

Dar mami, răsplata ta va fi mai mare. comorile din inima ta vor fi mai multe.
Şi pentru că a trebuit să-mi dai mai multă dragoste, tandreţe şi afecțiune,
Domnul îţi va da o mai mare măsură din toate lucrurile de care ai nevoie.
Iar în anii care vor veni, oamenii vor vedea în tine roada dragostei, blândeţii, răbdării şi bunătăţii
datorită acelor lucruri pe care tu, va trebui să mi le dai mie ...

Dumnezeu, în Înţelepciunea Sa, s-a uitat jos din ceruri
Şi tocmai pentru că ştia că am nevoie de mai multă dragoste şi grijă
Te-a ales pe tine, pentru mine – cea mai bună dintre toate mămicile…

Iată-mă, aici sunt … Deşi nu sunt tocmai …. bine.

Dar, cu ajutorul Lui și al tău ... voi fi!

HOME LTD

Utilizăm modulele cookies pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare şi a se integra cu reţele de socializare. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Politica de Confidentialitate !