Familiile fericite și unite se confruntă cu aceleași probleme prin care trec și cele mai puțin închegate. Diferența este făcută prin strategiile de întreținere a unor relații solide între membri. Află câteva dintre tehnicile care creează portretul autentic al unei familii unite.
Celebrul dr. Phil dezvăluie „rețeta" alcătuită din cinci factori în cartea sa, Familia pe primul loc: "Planul pe pași pentru a crea familia fenomenală." Primul dintre aceștia se referă la acceptarea și cultivarea relațiilor în interiorul familiei. În această categorie intră acele eforturi pe care membri le fac în scopul de a consolida legăturile familiale, de a se încuraja și de a rezolva conflictele și problemele apărute în mod constructiv.
Al doilea factor se referă la alegerile și la obiceiurile membrilor. „Alegerile pe care le faci sunt 100% responsabilitatea ta, iar acestea influențează interacțiunile cu oricine din familie", punctează dr. Phil. El propune un set de întrebări la care fiecare membru poate medita, în scopul de a face transformările necesare îmbunătățirii legăturilor familiale.
Câteva dintre acestea ajută individul să își descopere obiceiurile care ar putea dăuna relației sale cu familia, dar și acțiunile prin care i-a rănit pe ceilalți (înșelatul, prioritizarea muncii, tratamentul necorespunzător față de partener și copii). La acestea se adaugă alte comportamente distructive care pot periclita sănătatea sau siguranța familiei.
Al treilea factor care consolidează familia este legat de ritualurile pe care membrii le realizează împreună. De la petrecerea anumitor zile speciale împreună, organizarea unor excursii sau alte activități de familie până la rememorarea întâmplărilor trăite împreună, toate construiesc legături trainice.
Cel de-al patrulea element implică dezvoltarea unei comunicări deschise, active, bazate pe respect și afecțiune, între toți membri familiei. Dialogurile sincere, în care participanții sunt implicați, ajută atât la consolidarea relațiilor, cât și la creșterea stimei de sine, a abilităților de comunicare și a calității interacțiunii, punctează dr. Phil.
Nu în ultimul rând, dezvoltarea unor strategii eficiente în momentele de criză și tensiune sunt vitale pentru a păstra familia închegată. Fiecare membru trebuie să fie conștient de iminența apariției problemelor, iar una dintre primele măsuri luate trebuie să fie eliminarea cauzei care a produs situația critică. În rezolvarea problemei, dr. Phil recomandă evitarea învinuirii. Fapta este elementul asupra căreia trebuie să se îndrepte criticile. La fel de importantă este și găsirea unei soluții care poate restaura echilibrul.
Strategii simple pentru construirea armoniei pe termen lung
1. Toată familia, adunată la masă — „Cina în familie este esențială", punctează pentru Web MD Rabbi Shmuley Boateach, consilier pe probleme de familie. El le recomandă familiilor să mănânce împreună, la aceeași masă, de cel puțin patru ori pe săptămână.
2. „Cum ți-a mers azi?" este o întrebare importantă pe care fiecare dintre membri ar trebui să o adreseze celor dragi în fiecare zi. Aceasta îi ajută pe părinți să devină mult mai implicați în viața copiilor lor și, în același timp, îi poate apropia pe parteneri.
3. Povești și glume „de interior" — Experiențele petrecute împreună nasc relatări cunoscute doar de cei implicați, fie că e vorba de o întâmplare amuzantă dintr-o excursie sau de o poreclă sau un nume de alint cunoscut doar de membrii familiei. Rememorarea acestora pot aduce în actualitate, la nivelul minţii, acele clipe memorabile petrecute împreună.
4. Plănuiți activități de familie — Julie și Don Kessel, alături de cei doi copii ai lor, își rezervă fiecare zi de duminică pentru a petrece timp împreună. „Avem o zi întreagă pentru a ne reconecta. Copiilor le pace pentru că au parte de întreaga noastră atenție, fără alte lucruri care ne pot distrage atenția. E un sentiment foarte plăcut", mărturisește Julie pentru Better Homes and Garden.
5. Păstrează legătura strânsă cu partenerul de viață — Tendința părinților de a pune pe primul loc dragostea pentru copii poate avea însă consecințe negative asupra relației de cuplu, din cauza diminuării atenției acordate partenerului. Comunicarea între soți, acțiunile și gesturile care ajută la păstrarea iubirii între cei doi sunt esențiale unui mariaj și unei familii fericite. Lipsa unei conexiuni solide cu partenerul poate conduce la divorț, iar separarea afectează în același timp partenerii și copiii. Citește și: 5 secrete pentru o relație durabilă și fericită
6. Bucură-te de familia ta și fii mereu un sprijin pentru ea — Fericirea în familie vine din bucuria care caracterizează momentele în care membrii acesteia sunt împreună. Această stare se naște din încrederea, interesul, atenția, dragostea, sprijinul sau încurajările de care fiecare se bucură în interiorul acestei „comunități" restrânse și foarte bine închegată.
sursa: semnele timpului.ro