Divorțul părinților, văzut prin ochii copiilor

13. 11. 20
posted by: Christian Dragomir
Accesări: 6778

FOTO: foxnews.comDaisy Merriam avea numai 12 ani când părinții ei au hotărât să pună capăt căsniciei lor. Chiar și după doi ani de la separarea lor, adolescenta resimte încă durerea destrămării familiei ei și se consideră responsabilă într-o anumită măsură de divorț. În aceeași poziție ca Daisy se află mulți alți copii care își pierd încrederea în sine, abilitatea de a mai avea încredere în ceilalți și devin depresivi în urma veștii că cei care le-au dat viață nu vor mai locui împreună, ca o familie.

Uneori însă părinții nu pot înțelege durerea pe care divorțul lor o provoacă copiilor lor. Nici mama și nici tatăl lui Daisy nu percep întreaga dimensiune a suferinței pe care separarea lor a provocat-o adolescentei. Povestea ei este prezentată, alături de altele similare, într-un documentar realizat de BBC și regizat de Olly Lambert, scrie Daily Mail.

Psihoterapeutul M. Gary Neuman a descoperit, în urma unui studiu pe care l-a efectuat pe un eșantion de aproape 400 de copii cu părinți divorțați, că circa 89% dintre aceștia sunt de părere că nefericitul eveniment le-a afectat viața într-un mod negativ, scrie cercetătorul într-un articol pentru Huffington Post. Mai mult, aproape jumătate dintre aceștia consideră că impactul separării asupra vieții lor este unul puternic. Majoritatea participanților (80%) a trecut prin stări de tristețe și depresie în urma divorțului părinților, iar 72% mărturiseau că acesta a fost motivul pentru care abilitatea lor de a se apropia de ceilalți a fost afectată.

Deși nu puține sunt cazurile în care divorțul provoacă suferință copiilor, aceștia pot reacționa diferit la aflarea veștii. Atunci când copiii sunt mici, separarea părinților poate avea o influență negativă mult mai puternică asupra lor și conduce la alterarea legăturii dintre părinte și copil, arată un studiu efectuat de cercetătorii de la Universittea din Illinois, scrie Live Science.

Dr. Donald T. Saponsek, psiholog și specialist în terapie familială, a analizat modul în care copiii reacționează la această schimbare. Vestea este primită cu o atitudine mult mai rațională atunci când copilul se maturizează, în perioada facultății, însă despărțirea părinților îi poate provoca oricum depresie, mânie sau confuzie, punctează expertul.

Adolescenții pot răspunde în moduri neprevăzute la această schimbare: unii pot fi extrem de afectați, acuzându-și părinții că le „distrug viața", însă alții nu afișează niciun fel de emoție negativă. Cu toate aceastea, dr. Saponsek subliniază că, în acest utilm caz, recțiile pot apărea mai târziu, chiar și după câteva săptămâni de la primirea veștii. „Așteptați-vă la mai multă emotivitate de la copiii care sunt la școală", scrie expertul. Aceștia vor fi afectați până la lacrimi de separarea părinților, care le poate provoca tristețe sau chiar furie. De regulă, ei sunt și cei care pun cele mai multe întrebări legate de divorț, ca de exemplu cine este cel care a l-a intentat. Nu în ultimul rând, micuții de până la cinci ani pot începe să plângă din cauza veștii, însă unii se vor comporta ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, în încercarea lor de a se apăra de informația negativă primită. Pe lângă vârstă, dr Saponsek adaugă și alți factori care contribuie la conturarea reacției copilului în fața separării părinților săi, precum temperamentul și personalitatea micuțului, circumstanțele divorțului, momentul în care află vestea sau gradul de cooperare dintre mamă și tată.

Cu toate că divorțul influențează negativ starea emoțională a copilului, efectele produse de aflarea veștii, precum mânia sau anxietatea, dispar în circa doi ani, susțin cercetătorii de la Universitatea din Virginia, scrie Scientific American. În studiul lor, ei au observat că numai o mică parte dintre copiii participanți au fost afectați de eveniment pentru o perioadă lungă de timp.

sursa: semnele timpului.ro

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

CONTACT US

Contact and board image LTD site

MESAJ PENTRU MĂMICILE COPIILOR SPECIALI ...

scrisoare catre mamiDragă mămică,

Îmi pare rău că nu sunt tocmai bine,
Nu sunt aşa … normală precum ar trebui.
Ştiu că eşti tristă, și cunosc durerile din inima ta,
Văd toate lacrimile rostogolindu-se pe faţa ta.
Ai aşteptat atâta vreme după mine şi acum…
Nu sunt tocmai bine,

Dar mami, răsplata ta va fi mai mare. comorile din inima ta vor fi mai multe.
Şi pentru că a trebuit să-mi dai mai multă dragoste, tandreţe şi afecțiune,
Domnul îţi va da o mai mare măsură din toate lucrurile de care ai nevoie.
Iar în anii care vor veni, oamenii vor vedea în tine roada dragostei, blândeţii, răbdării şi bunătăţii
datorită acelor lucruri pe care tu, va trebui să mi le dai mie ...

Dumnezeu, în Înţelepciunea Sa, s-a uitat jos din ceruri
Şi tocmai pentru că ştia că am nevoie de mai multă dragoste şi grijă
Te-a ales pe tine, pentru mine – cea mai bună dintre toate mămicile…

Iată-mă, aici sunt … Deşi nu sunt tocmai …. bine.

Dar, cu ajutorul Lui și al tău ... voi fi!

HOME LTD

Utilizăm modulele cookies pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare şi a se integra cu reţele de socializare. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Politica de Confidentialitate !