Strigăte de ajutor din Filipine

13. 11. 12

Foto: www.cnn.comFilipine este o zonă predispusă dezastrelor naturale. În calea taifunului Haiyan erau zone care se aflau în reconstrucție după un cutremur de luna trecută. Guvernul este obișnuit să dea avertismente și de această dată a recomandat evacuarea a sute de mii de persoane. Mulți însă au rămas, crezând că vor fi apărați în casele lor solide și neputând ghici furia taifunului ce avea să lovească.
Acum, mai mult de 12.000 de persoane au murit și multe altele sunt încă dispărute. Mai mult de 9 milioane de filipinezi au fost afectați de taifun, aproximează CNN. Familiile și prietenii celor din zonele cele mai afectate se chinuie în zadar să afle dacă cei dragi mai sunt în viață. Toate drumurile de acces sunt blocate de rămășițe și liniile de telecomunicații nu mai funcționează.

În Tacloban, supraviețuitorii trăiesc printre cadavre și printre hoți, care nu sunt decât oameni disperați să găsească apă și mâncare. Reporterii BBC și CNN care au ajuns la fața locului descriu orașul presărat de cadavre, pe care la trei zile de la dezastru încă nu are cine să le îngroape. Oamenii le acoperă cu pături și cârpe pentru a mai masca mirosul. În acest scenariu mai mulți copii sunt surprinși cărând apă de la o fântână publică, lângă care sunt câteva cadavre. Apa e pusă în orice fel de recipiente care au mai rămas întregi. Oamenilor nu le pasă dacă este potabilă sau nu, o beau oricum pentru că trebuie să supraviețuiască.

Supraviețuitorii cer disperați ajutor. „Casa noastră a fost dărâmată. Tatăl meu a murit zdrobit sub ea. Dacă puteți să ne aduceți mâncare... Nu avem nimic ce mânca", cerea un supraviețuitor reporterului ABS-CBN.  Un bărbat cerșea iertare pentru că nu a putut să își salveze fetița. „Când ne-au lovit valurile, toți am fost despărțiți. Nici nu am putut să o țin (n.r. pe fiica mea)". Un alt bărbat spunea că încă încerca să îi găsească cei șase membri ai familiei. „Copilul meu a fost îngropat pe această insulă", spune el.

Națiunile Unite au făcut un apel către toate statele membre să contribuie pentru ajutorarea sinistraților din Filipine. Secretarul general Ban Ki-moon a anunțat că ONU va contribui cu un fond de urgență de 25 de milioane de dolari. Comisia Europeană va contribui și ea cu suma de 3 milioane de euro, a anunțat duminică executivul comunitar într-un comunicat citat de AFP. Din partea Statelor Unite pleacă portavionului George-Washington, care „transportă 5.000 de militari și peste 80 de aeronave și care se află în prezent la Hong Kong". Nava va fi însoțită de alte două crucișătoare și un distrugător, echipate cu elicoptere. Acestea se vor întâlni în zonă cu un alt distrugător, USS Lassen, și o navă de aprovizionare, USNS Charles-Drew, care sunt deja pe drum. Washingtonul a anunțat de asemenea deblocarea unui ajutor umanitar în valoare de 20 de milioane de dolari.
Marea Britanie va trimite la rândul ei un distrugător și un avion de transport militar pentru a participa la operațiunile de salvare, a anunțat luni premierul britanic David Cameron. Echipele de salvare vor transporta corturi, alimente și provizii medicale la Tacloban, capitala insulei Leyte și oraș de coastă cu 220.000 de locuitori care este acum doar un câmp acoperit cu dărâmături și cadavre. Londra va debloca de asemenea 12 milioane de euro ca ajutor, a adăugat Cameron.

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

CONTACT US

Contact and board image LTD site

MESAJ PENTRU MĂMICILE COPIILOR SPECIALI ...

scrisoare catre mamiDragă mămică,

Îmi pare rău că nu sunt tocmai bine,
Nu sunt aşa … normală precum ar trebui.
Ştiu că eşti tristă, și cunosc durerile din inima ta,
Văd toate lacrimile rostogolindu-se pe faţa ta.
Ai aşteptat atâta vreme după mine şi acum…
Nu sunt tocmai bine,

Dar mami, răsplata ta va fi mai mare. comorile din inima ta vor fi mai multe.
Şi pentru că a trebuit să-mi dai mai multă dragoste, tandreţe şi afecțiune,
Domnul îţi va da o mai mare măsură din toate lucrurile de care ai nevoie.
Iar în anii care vor veni, oamenii vor vedea în tine roada dragostei, blândeţii, răbdării şi bunătăţii
datorită acelor lucruri pe care tu, va trebui să mi le dai mie ...

Dumnezeu, în Înţelepciunea Sa, s-a uitat jos din ceruri
Şi tocmai pentru că ştia că am nevoie de mai multă dragoste şi grijă
Te-a ales pe tine, pentru mine – cea mai bună dintre toate mămicile…

Iată-mă, aici sunt … Deşi nu sunt tocmai …. bine.

Dar, cu ajutorul Lui și al tău ... voi fi!

HOME LTD

Utilizăm modulele cookies pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare şi a se integra cu reţele de socializare. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Politica de Confidentialitate !